Napa Valley- Kent Rasmussen

Vin fra Napa Valley & Kent Rasmussen

Napa Valley er et stort vinområde I Californien, som består af 18.000 hektar vinmarker.

Napa betyder Native America, og Napa oversættes oftest som grizzlybjørne, da landet i sin tid oprindeligt bestod af valnødde- og blommetræer, og der var flere grizzlybjørne, end der var mennesker.

Valley betyder dal, fordi området ligger i en lang dal, der er omgivet af to bjergkæder –  Veca og Mayacamas. Disse bjergkæder er med til at give området forskellige temperaturer og jordbundsforhold.

De forskellige temperaturer og jordbundsforhold gør det muligt at dyrke flere forskellige vindruer – herunder de meget berømte Chardonnay, Carbernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah og Zinfandel.
Ja, man kan næsten sige, at hele den franske vinverden er samlet under et.

Om Napa Valley

Lidt om historien

Napa Valley bærer på en lang og sej historie, som er svær at gøre kort.

Området har indtil USA´s sejr over Mexico i 1848 været spansk domineret, og det siges, at det var Spanien, der bragte den rigtige vinstok Vitis Vinifera i form af druen Palomino Negro til Napa Valley.  

Perioden fra 1848-1855 kalder vi også for ”The Golden Rush”. På dansk kalder vi perioden for Guldfeberen, hvilket relaterer sig til guldfundet i Californien, der fik ca. 300.000 mennesker til at strømme til Californien for at få guld. Cirka halvdelen af disse mennesker var europæere.

Mange af disse europæere bosatte sig i Napa Valley. Og således begyndte vinindustrien i Napa Valley.

I perioden 1850-1859 blev der plantet omkring 200.000 vinstokke rundt omkring i dalen. Denne eksponentielle vækst skal selvfølgelig ses i sammenhæng med datidens slavearbejde, og sjovt nok blev størstedelen af vinstokkene i årtier ikke brugt til vin, men derimod spiritus.

Vinen i Napa Valley blev derfor først rigtig døbt i 1860’erne, og dette skyldes blandt andet kemikeren James Walter Osbourne, som i 1860 købte området Oak Knoll i Napa Valley og beplantede det med Zinfandel- og Muscatvinstokke. Der var også andre vinpionere indenfor vinens verden, der i samme periode dyrkede vin i Napa Valley. Her kan nævnes Charles Krug, hvis hus stadig eksisterer den dag i dag. 

Vinlusen og forbud mod alkohol

Vinlusen gjorde sit indtog første gang i 1880’erne, hvilket medførte en stor krise. Det skulle dog vise sig, at en endnu større krise ventede forude – nemlig første verdenskrigs forbud mod alkohol i 1917. Forbuddet kom ud fra den overbevisning, at der ville være mindre krig og vold uden alkohol. Det ironiske er, at der i denne periode blev drukket en hel del. Vi kender det blandt andet fra filmen ”The Great Gatsby”, og det er også i denne periode, at cocktails gør sit indtog. Der blev drukket en masse spiritus, men ikke øl og vin. Det var derfor meget få vinerier, der overlevede denne periode. De få vinerier var Beaulieu og Beringer, som kunne klare dette forbud pga. religiøse og medicinale kontrakter. Derudover kunne vinbønder rundt omkring overleve ved salg af vindruer og druesaft uden alkohol. Det var først i 1933, forbuddet ophørte, og det havde sat vinproduktionen i Napa Valley fuldstændig i krise.

André Tchelistercheff og vinen som en karrierevej

Efter 1933 opstod Napa Valleys første vinlove, som ligesom mange andre vinlove var inspireret af de franske. Derfor kom der forbud mod chaptalisering og tilsætning af syre i produktionen af Napa Valley-vin. Beaulieu vingård, som var en af de bedst stillede vingårde efter forbudskrisen, ansatte en russisk kemiker ved navn Andre Tchelistercheff til deres vineri. Han har haft en helt afgørende betydning for vinproduktionen i Napa Valley pga. hans arbejde med forbedringer af vinfremstilling samt beplantningen af nye stokke. Væksten i Napa Valley boomede for alvor igen i 1960’erne.

Vinfremstilling var i mange år anset som et almindeligt job, hvor man arbejdede med afgrøder og producerede et produkt, der kunne drikkes. Det var først efter den berømte parisersmagning i 1976, at folk verdenen over fik øjnene op for, at vinproduktion og -fremstilling er yderst komplekst.

Napa Valley løb med sejren ved parisersmagningen i 1976, hvor de slog flere store røde og hvide franske vine ved en blindsmagning udført af de bedste sommelierer ved det franske panel.

Efter denne smagning åbnede 46 nye vingårde i Napa Valley i 1977. Vinbonden gik fra at være bonde til at være vinmager, geni, kemiker, biolog og kreativt individ.

Der gik sport i vinen.

Los Carneros og Kent Rasmussen ​

Kent Rasmussen er et godt eksempel på forvandlingen fra vinbonde til videnskabsmand indenfor vinens verden. Kent Rasmussen er født i San Francisco og er uddannet ved universitetet Berkley i kunst og afrikansk historie. Han har også en bachelor i videnskab og ønologi.

Kent Rasmussen har således en stor teoretisk og praktisk viden bag sig i sit arbejde med vin.

Vinen startede i mange år som en hobby for Kent, efter han havde været på en udviklingsrejse til en tysk vingård. Derefter dyrkede han vin derhjemme på amatørniveau.

Efter hans uddannelse indenfor videnskab og ønologi kom han til at arbejde for en masse store vinproducenter herunder Robert Mondavi vineri, Domaine Chandon,  Stellenbosch vineri i Sydafrika.

Kent Rasmussen begyndte sit selvstændige vinfirma i 1986 sammen med sin kone, og sammen med deres børn blev de i mange år boende i området St. Helena, som er lokaliseret centralt i Napa Valley og har et varmt klima. Her begyndte han at eksperimentere med Carbernet Sauvignon.

Da børnene var blevet voksne og fløjet fra reden, var det tid til et nyt eventyr. Kent havde altid drømt om at dyrke Pinot Noir. Han og konen flyttede derfor til Los Caneros. Los Carneros er spansk og betyder the rams (vædderne). Området ligger i den sydlige del af Napa på grænsen til Sonoma-byerne. Området befinder sig 200 meter over havets overflade, og jorden er meget leret og velegnet til Pinot Noir-stokke.

Klimaet minder meget om Bourgognes – køligt uden for meget regn. Dette var dog ikke en nyhed, for allerede i 1910 vurderede Andre Tchelitscheff Los Carneros som det amerikanske Bourgogne.

Udover de gunstige forhold til Chardonnay og Pinot Noir, så er området også lovgivningsmæssigt interessant, da Mayacamasbjergene splitter området op mellem Sonoma og Napa. Grundet de mange overlapninger af områder, kan en masse vingårde selv vælge appellation, altså om de vil tilhøre Napa eller Sonoma.

Kent Rasmussen i Danmark ​

Mit første bekendtskab med Kent Rasmussen var sommeren 1999, hvor jeg fik kontakt til Niels Wamberg, som ejede Tukan Vinimport i Nyhavn. Situationen var den, at Falsled Kro manglede oversøisk vin.  

Første gang, jeg smager Kent Rasmussens Chardonnay, Pinot Noir, Late Harvest Riesling og Gewurtztraminer, var i slyngelstuen på Falsled Kro – og sikke en elegance, der var i disse fine vine. En stringent vin, som passede fuldstændig ind i den madstil, der var på Falsled Kro. Vinen var ikke som en stor Pommard eller Gevrey Chambertin, men vinen havde en anden kant med solmodne bær og en god balance mellem frugt, syre og tannin. En kærlighed til Kent Rasmussens vine var skabt, og der var selvfølgelig stor lyst til at få dem på vinkortet hos Falsled Kro. Der gik da heller ikke lang tid, før stamgæsterne på kroen fik samme store kærlighed til hans vine.

I flere år havde jeg forsøgt at få selveste Kent Rasmussen til Danmark. Dette skete i 2005. På det tidspunkt arbejdede jeg som restaurantchef på Grand Park i Korsør, men desværre blev der kun solgt fire billetter til winemakers dinner, hvor direktøren og jeg deltog med vores hustruer.

En sjov oplevelse var, da Kent blindsmagte sin egen Pinot Noir og ikke kunne smage, at det var hans egen. Hans svar glemmer jeg ikke: ”Jo, jeg laver vin, men jeg sælger al min vin, og jeg gemmer det ikke.” Det mindede mig om de tibetanske munke, som bruger flere måneder på at lave et flot sandkunstværk for til sidst at ødelægge det hele. En god filosofi, som vinen også bærer, er, at alting er midlertidigt.

Vinstil og poetisk Pinot Noir

Kent Rasmussen er mest kendt for sine poetiske Pinot Noir-vine, men han laver også mange andre vine. Her kan nævnes Carbernet Sauvignon, Chardonnay og Riesling. Kent laver vin fra egne marker og opkøber druer, men opkøber kun de bedste druer til sine vine. Han går blandt sine tønder og smager på, hvilke tønder der skal være ”reserve ”-varianter. Kent Rasmussen har navngivet sine vine i form af forskellige serier.

Ramsay serien er, ligesom de fleste vine, lavet ved North Coast Los Carneros, og i denne serie laves Carbernet Sauvignon – en vin, der med alderen får bløde tanniner som en Bordeaux, og som er fantastisk at servere til kraftige svamperetter og mørkt kød.

Escorterica betyder på latin ”til de få udvalgte”. I starten lavede Kent Rasmussen denne serie på flere forskellige druer som var ukendte for mange, men efter hans kærlighed til Los Caneros er det i dag primær Pinot Noir. Pinot Noir-vin adskiller sig en smule fra Bourgogne pga. vaniljen fra de amerikanske egetræsfade. Ellers får man en dejlig læskende Pinot Noir med noter af solmodne bær og en vin med et godt lagringspotentiale.

Dette indlæg har 23 kommentarer

  1. staking ne demek

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

    1. sommelierkurser.dk

      Thank you very much, we will continue writing wine related article. Thanks for your Support.

      Heine Egelund- Owner of Sommelierkurser.dk

  2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  3. binance

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  4. Creati un cont gratuit

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  5. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  6. binance-

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  7. binance

    Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  8. referencia de Binance

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Skriv et svar