Champagneuddannelsen
Holdstart 2024
April 2024
Undervisningsdage
16.04.24, 21.05.24, 04.06.24, 18.06.24
Lokation: Kolding
Eksamensdag: 02.07.24

Historien om Champagne
Champagne er en historisk provins, beliggende i den nordligste del af Frankrig, ca. 125 km. vest for Paris og er dermed Frankrigs nordligst beliggende vinregionen.
Området blev grundlagt i 1065 omkring byerne Reims og Èpernay, der dengang i det middelalderlige kongerige Anstrasien, blev grundlagt omkring byen Provins.
Her er jordbunden primært domineret af kalkholdig jord, der siden blevet synonym med Champagne-distriktet.
Men den har også lagt vinens skæbne op skrevet vinens historie – i mere end én forstand. Jordenbunden/undergrunden her, har altid været betegnet som “fattig”, thi det at den blot kunne dyrke vin.
Vinen herfra har dog en længere historie bag sig, da det antages at, der her har været dyrket vin siden romernes tid, da romerne drog fra syd og mod nord, hvor de plantede vinmarker og dyrkede vin på deres vej.
Champagne har sit navn efter det latinske Campus eller Campania, der oprindeligt blev anvendt eller referere til den åbne slette lige nord for Rom.
Og romerne efterlod sig ej blot den reference.
Romerne så allerede dengang, en fordel i den porøse kalkholdige jord, når det kom til vinstokkene og druernes trivsel i vinmarken, såvel som til opbevaring af vin.
De byggede derfor kældrene kaldet Crayéres, hvoraf flere i Champagnes største by Reims, stadig at finde, under Champagnehusene i dag.
Kalken i den skrøbelige jordbund viste sig nemlig særdeles imødekommende i de gamle Crayéres (kældre) og således også i vinmarkerne.
I vinmarken fungerer kalken både som en underskøn svamp, der suger og opsamler nedbør, hvorfra vinstokkene kan hente vand, hvis der skulle komme tørke og varme. Og ved for megen nedbør, kan kalken dræne det overskydende. Kalken opsamler desuden solens stråler og giver varme til vinstokkene på kølige nætter.
Den første skriftlige dokumentation stammer dog blot fra år 496, hvor det fortælles at, der ved dåben af den første franske konge – Klodevig d. 1, i katedralen i Reims, blev nydt vin fra Champagne-distriktet.
På dette tidspunkt groede vinstokkende rundt om byen og hørte hovedsageligt til under byens klostre – thi det at munkene skabte vinen.
I dag er Provins blot en lille provinsby i departementet Seine et Marne, under det forrige og nuværende område for Champagne og byen Äy, blev med storhedstiden i slutningen af 1600-tallet, inkluderet på Champagne-kortet, før Champagne overhovedet fik sin titel og sit navn råbt ud i verden.
Champagne er en mousserende vin, skabt uden kunstigt fremstillet kulsyre. Den fremstilles efter Méthode traditionnelle, der før i tiden blev kaldt Champagne-metoden, hvor 2. gæringen sker i flasken. I dag må metoden anvendes i hele verden, blot ved brug af navnet Méthode traditionnelle.
Navnet Champagne derimod, har været et beskyttet navn siden 1927, hvor Frankrigs AOC-lovgivningen, begyndte sin opbygning og må kun benyttes om mousserende vine fremstillet i Champagne.
Området fik egen AOC i 1936, der siden er blevet opdateret og omdøbt til AOP.
Overordnet set er Champagne distriktet opdelt i tre hovedområder; Montagne de Reims, Côte des Balanc og Vallée de la Marne.
Og de tre distrikter domineres af hver deres druesort:
– I Montagne de Reims dyrkes druesorten Pinot Noir, som giver vinens basale struktur, frugt og fyldighed.
– Côte des Blanc er domineret af druesorten Chardonnay, som tilføjer elegance, finesse og en hvis strenghed til en ung Champagne, men den er længelevende og modnes til fin frugtighed.
Chardonnay, har også at bevist at kunne tilpasse sig andre underregioner, især Côtes de Sèzanne
Og i Vallée de la Marne (Marne-dalen) dyrker man primært druesorten Pinot Meunier, som levere charme, fylde og eksotiske frugtige noter.
Og disse tre druesorter udgør druesorterne de gyldne dråber fra Champagne.
I dag må der dog (stadig) dyrkes hele 7 druesorter;
Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Pinot Blanc og Pinot Gris, som hører til de gamle ædle druesorter af burgundisk afstamning, samt Petit Meslier og Arbane, som har deres oprindelse i Champagne-distriktet.
Ifølge lovgivningen må alle indgå i Champagneblandinger, dog er det sjældent at det ses.
Ved fremstilling af i Grand Cru Champagne må blanding kun bestå af de tre druesorter: Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.
Om uddannelsen
Pris
Med eksamen: 16.500,- kr.
Uden eksamen som kursus: 14.000,- kr.
OBS: er i et firma, henvend jer da via. mail og vi kan fremsende en faktura.
20% til kokke og tjenerlever
4 undervisningsgange + eksamensdag
Undervisning er fra 10-16:30. Let forplejning inkluderet.
Teori og praksis
Byer i Champagne Fra jord til bord Champagnes historie Negocianter og domainer Druetyper Vinifikation Klassifikation Årgange Producenter Mad og Champagne Sablering Undervisningsplan tilsendes pr.mail
Eksamensform
6 timers skriftlig prøve uden hjælpemidler + en praktisk prøve
Andre uddannelser du måske ville kunne lide

Kontakt
Email: info@sommelierkurser.dk
Tlf: +45 40 18 18 17
CVR:25522214