Mjød- en Danmarks Drik

Mjød er en sammensætning af vand, gær og honning, og den ældgamle drik har i de senere år fundet vej tilbage til danskernes bevidsthed.


Historisk set har mjød en dyb forankring i vores kulturarv, da det var en populær drik blandt vikingerne. I vikingetiden blev mjød betragtet som en hellig drik, ofte forbundet med guddommelige ceremonier og festligheder. Mjød blev nævnt i mange af de nordiske myter og blev set som en drik, der symboliserede styrke og venskab.


Moderne mjød kan variere meget i smag og stil, alt efter hvad der tilsættes – alt fra frugt og urter til bær kan anvendes, hvilket giver et bredt spektrum af smagsoplevelser. Mjød kan være alt fra tør til sød, hvilket gør den anvendelig til mange forskellige lejligheder og retter.


Selvom mjød endnu ikke er en udbredt drik blandt danskerne, er der i dag omkring 15 større producenter i Danmark, og en stor mængde hobbyproducenter, der også eksperimenterer med at brygge mjød. På trods af den voksende interesse er mjød ofte noget, man støder på til markeder og på museer, og endnu ikke så meget i det daglige.


Kvalitet er dog altid i fokus, og for at lave god mjød kræver det, at man bruger den bedste honning. Denne kvalitet gør, at mjød egner sig godt til mange madretter. De tørre varianter kan serveres som en aperitif, mens de halvsøde og søde typer passer godt til eksempelvis oste.


Jeg har været med til at dømme mjød i Danmark de sidste to år, og det er tydeligt, at mjød har meget at byde på. Desværre kan den politiske del af industrien skabe udfordringer. Dette er ærgerligt, da det hæmmer den videre udvikling og udbredelse af denne unikke danske drik, som har rødder helt tilbage til vikingetiden.